Waarom krijgen planten schimmel op de grond?

Vochtige potgrond en slechte drainage leiden tot problemen met beschimmelde grond en schimmelgroei. Wanneer de potgrond lange tijd drassig blijft, begint de plant af te sterven en kan dit tot schimmel leiden. Rottende wortels en stengels en bladeren zijn een broedplaats voor schimmelsporen. Een witte schimmel die over het oppervlak van potgrond van kamerplanten groeit, is meestal een onschadelijke saprofytische schimmel.

Hoewel de schimmel de plant niet beschadigt, is hij lelijk en geeft aan dat er een probleem is. Overwater geven van de plant, slechte drainage en oude of vervuilde potgrond stimuleren saprofytische schimmel, die zich voedt met de rottende organische stof in drassige grond. Het witte pluizige spul op de plantengrond is hoogstwaarschijnlijk een onschadelijke saprofytische schimmel. Te veel water, slechte bodemafvoer, vervuilde potgrond en een gebrek aan zonlicht kunnen allemaal schimmelproblemen (schimmels) op de plantgrond veroorzaken.

De „perfecte omgeving om witte schimmel op kamerplanten te laten groeien, is vocht en weinig licht. Het kan slechts één kleine wijziging in uw schema vergen - zoals op vakantie gaan en iemand inhuren om voor uw huis te zorgen die uw planten overspoelt - om plotseling schimmelgroei tot stand te brengen. Dat betekent dat tenzij je een ongelooflijk tochtige ruimte hebt, de schimmel minder snel van de ene plant naar de andere gaat; houd er echter rekening mee dat het nog steeds mogelijk is. Schimmel op kamerplanten komt vaker voor dan je misschien denkt, en er zijn manieren om er vanaf te komen en toekomstige recidieven te voorkomen.

Dit zorgt ervoor dat de plant niet in overtollig water zit, waardoor de grond te vochtig blijft en tot wortelrot en schimmelgroei leidt. Als de schimmel terugkeert of de grond drassig blijft, moet u de plant verpotten met verse, steriele potgrond. Terwijl direct zonlicht en grote open ruimtes ervoor zorgen dat buitenplanten snel uitdrogen, laten indirect zonlicht en afgesloten ruimtes in een huis planten langer water vasthouden. Zodra je de mal hebt verwijderd en behandeld, is het belangrijk om aan te pakken wat schimmelgroei in de eerste plaats mogelijk maakte.

Schimmel houdt niet zo van goede luchtcirculatie en zal zeker een donkerdere en demperplek vinden om naartoe te gaan, als je kamerplanten in een goed geventileerde ruimte staan. Het is daarom belangrijk om ervoor te zorgen dat uw kamerplanten in de best mogelijke conditie worden gehouden om het risico op schimmelbesmetting te minimaliseren. Als je vlak voor het planten of nadat je al hebt geplant een organische meststof aan je grond toevoegt, vergroot je het risico dat je die witte schimmel op de bovenkant van je grond ziet. Het meest voorkomende type plantschimmel is een witte schimmel in potgrond die zich op het oppervlak ontwikkelt als gevolg van zaken als onvoldoende drainage, constant natte grond en slechte ventilatie.

De beste manier om schimmelverontreiniging in kamerplantengrond aan te pakken, is om dit in de eerste plaats te voorkomen.

Leave Message

All fileds with * are required