Hoe schimmel op een kamerplant te behandelen en verwijderen

Het slechte nieuws is dat uw kamerplant schimmelvlekken heeft. Het goede nieuws is dat de prognose voor het herstel van het arme ding met een redelijke behandeling uitstekend is. Nog beter, u hoeft geen gevaarlijke chemicaliën te gebruiken om uw geliefde kamerplant te redden. Echte meeldauw is een veelvoorkomende hoofdpijn voor binnentuiniers, vooral tijdens de koelere maanden van het jaar. Veroorzaakt door een verscheidenheid aan schimmels, reageren deze infecties goed op de behandeling met de combinatie van goede culturele praktijken en een paar eenvoudige, milieuvriendelijke huishoudelijke producten. Binnen een paar maanden is die zieke plant weer helemaal gelukkig en brandschoon.

  1. Onderzoek je kamerplant dagelijks op de aanwezigheid van schimmel, vooral in de herfst en winter. Bladvlekken veroorzaakt door schimmelinfecties variëren in kleur, vorm en grootte, afhankelijk van welke van de verschillende schimmelorganismen de plant kan infecteren. Let op gelige randen rond kleine bruine vlekken op bladeren. Deze vlekken kunnen eruit zien als schietschijven met concentrische ringen. Talrijke zieke plekken worden vaak groter en komen samen en vormen grote vlekken. Sommige schimmels infecteren de bladeren, waardoor ze verdorren en afsterven. Dode of afstervende bladeren kunnen worden gemarkeerd met een reeks kleine zwarte stippen.
  2. Verplaats de zieke plant naar een andere kamer in je huis bij de eerste tekenen van een schimmelinfectie. Je moet de plant isoleren van je collectie om te voorkomen dat de schimmel zich verspreidt naar gezonde planten. Na enkele maanden van intensieve therapie, zou je in staat moeten zijn om het exemplaar terug te brengen naar zijn rechtmatige plaats in je bladpresentatie.
  3. Pluk geïnfecteerde bladeren weg zodra u er vlekken op ziet. Als de kamerplant vol is, snoei dan wat van het overtollige binnenbladerdek weg om een goede luchtcirculatie te bevorderen, wat cruciaal is voor het bestrijden van schimmel. Doe de zieke bladeren en ander snoeiafval in een plastic zak en gooi ze bij het restafval. Voeg geen besmet loof toe aan uw composthoop.
  4. Giet 1 kopje plantaardige olie, zoals maïs-, canola- of sojaolie, in een schone plastic bak met een goed sluitend deksel om een schimmelwerend concentraat te maken. Voeg 1 eetlepel niet-ontvettende vloeibare handafwaszeep toe. Doe het deksel goed op de pot en schud krachtig om de olie en zeep goed te mengen. Gebruik een permanente marker om de container duidelijk te etiketteren. Bewaar het schimmelwerend concentraat voor onbepaalde tijd op een koele, donkere plaats.
  5. Breng 1 kopje heet leidingwater met een trechter aan in een plastic spuitfles. Voeg 1 1/2 theelepel zuiveringszout toe. Schud de fles stevig om het zuiveringszout op te lossen. Voeg 1 1/2 theelepel van het schimmelwerend concentraat toe. Schud goed om de ingrediënten goed te laten samengaan. Gebruik de oplossing op dezelfde dag dat u deze mengt. Gooi eventueel achtergebleven fungicide weg.
  6. Zet de geïnfecteerde kamerplant onder de douche of in de badkuip. Spuit het schimmelbestrijdingsmengsel rechtstreeks op de droge bladeren van de plant. Bedek alle oppervlakken grondig. Wees royaal en verzadig de plant volledig tot op het punt van uitlopen. Besteed extra aandacht aan de onderkant van de bladeren en de stengels waar ze aan elk blad vastzitten - de zogenaamde bladstelen - omdat dit gebieden zijn waar actieve schimmelsporen vaak over het hoofd worden gezien. Schud de spuitfles om de zoveel spuitbeurten zodat de ingrediënten niet uit elkaar vallen. Behandel de kamerplant vervolgens om de vijf tot zeven dagen gedurende de rest van het groeiseizoen.
  7. Geef de geïnfecteerde kamerplant zoveel mogelijk helder, indirect licht. Houd de kamer warm, bij voorkeur boven 75 F. Zet meerdere planten verder uit elkaar voor een betere luchtcirculatie. Koele temperaturen bij of onder 70 F, weinig licht en onvoldoende luchtcirculatie zijn de belangrijkste factoren die bijdragen aan de ontwikkeling van de schimmelziekte.
  8. Pas uw watergift aan om de bladeren van geïnfecteerde planten zo droog mogelijk te houden. Veel soorten schimmels kunnen zich niet ontwikkelen als de bladoppervlakken niet gedurende langere tijd vochtig zijn. Probeer geen water op de bladeren te sprenkelen, want dat versnelt de verspreiding van de schimmel. Besproei kamerplanten met tekenen van schimmelziekte niet.

Wat u nodig heeft

  • Plastic zakkenv
  • Plantaardige olie zoals maïs-, canola- of sojaolie
  • Plastic bakje met goed sluitend deksel
  • Niet-ontvettende vloeibare handafwaszeep
  • Permanent marker
  • Trechter
  • Plastic spuitfles
  • Zuiveringszout

Tip

Test uw zelfgemaakte schimmelwerende oplossing op een klein, onopvallend deel van de plant. Wacht twee tot drie dagen en controleer de plek op tekenen van schade voordat je het product op de hele plant aanbrengt.

Was je handen grondig en steriliseer gereedschap dat je hebt gebruikt onmiddellijk na het hanteren van geïnfecteerde planten om de kans op verspreiding van de ziekte te verkleinen.

Isoleer nieuwe aanwinsten van planten uit uw bestaande collectie. Bewaar ze ongeveer zes weken in een aparte ruimte. Dit beschermt de planten die je al hebt tegen eventuele onopgemerkte schadelijke organismen die de nieuwe planten kunnen dragen, zoals schimmelinfecties.

Kamerplanten die vaak door echte meeldauw worden aangetast, zijn onder meer begonia (Begonia semperflorens), kalanchoë (Kalanchoe blossfeldiana), Afrikaans viooltje (Saintpaulia ionantha), jade (Crassula argentea) en klimop (Hedera).

Als u de kamerplant liever mee naar buiten neemt om hem te besproeien, doe dit dan tijdens de koelere vroege ochtend- of avonduren. Kies een mooie, rustige dag waarop het naar verwachting niet gaat regenen en de temperatuur naar verwachting niet boven de 85 graden Fahrenheit zal uitkomen.

Waarschuwing

Behandel orchideeën niet met een preparaat dat olie bevat.

Bron: agriworld.nl - Witte schimmel op planten: 4 manieren om van witte schimmel af te komen

Leave Message

All fileds with * are required