Is schimmel in plantengrond schadelijk voor de mens?

De schimmel die je daar ziet groeien is niet gevaarlijk, meestal niet allergeen, en is eigenlijk een goede zaak voor je planten en grond. Meestal is de witte schimmel die je op de grond onder een kamerplant ziet groeien een saprofytische schimmel, die onschadelijk is. Waarschijnlijker is het een indicatie van te veel water geven of een hoge luchtvochtigheid in uw huis. Schimmel in huis kan ook giftig zijn voor mensen, of op zijn minst mensen met astma of allergieën irriteren.

Dus je wilt er meteen vanaf omwille van je plant en jezelf. Kamerplantenbodems zijn perfecte broedplaatsen voor schimmels. Dat witte pluizige spul dat je op de grond ziet, is niet schadelijk voor planten. Maar hoe zit het met jou? Voor de MEESTE mensen zijn bodemschimmels onschadelijk.

Zwarte mallen - Veel mensen denken ten onrechte dat alle zwarte schimmels gevaarlijk zijn. In werkelijkheid groeien zwarte schimmels meestal buiten en groeien rond vochtige, stoffige gebieden, grond en planten en vormen ze een laag risico voor de mens. Allereerst moet je de insectenplaag in je kamerplanten behandelen, anders blijft de roetschimmel problematisch. Houd er rekening mee dat deze oplossingen niet gegarandeerd zijn, dus het kan zijn dat u uw plant verpot vanwege schimmel op de grond.

Behandelingsmethoden variëren enigszins afhankelijk van het type schimmel dat u op de grond van uw kamerplant laat groeien. Een andere oorzaak is de winter of te veel water geven in uw tuin, waardoor het vocht in de grond kan toenemen, waardoor een gunstige omgeving ontstaat voor schimmel om te gedijen. Mogelijk vindt u schimmel op kamerplantengrond nadat u uw planten voor de winter hebt binnengebracht, of het kan groeien in containers die het hele jaar door binnen zijn. Als je witte, donzige schimmel op je kamerplanten opmerkt, kun je er het beste zo snel mogelijk vanaf komen, ook al is het waarschijnlijk onschadelijk.

Zo verwijdert u schimmel op plantengrond en verbetert u tegelijkertijd de gezondheid en het beheer van uw kamerplanten. Dit betekent dat de overdracht van de ene plant naar de andere laag is, maar het is nog steeds noodzakelijk om deze te behandelen voordat het de geïnfecteerde plant ernstig beschadigt. Desiree Thompson, tuinman en plantenexpert bij Gardening Services London, zegt dat je „elke slecht opgeslagen compost moet gooien en je overgebleven grond altijd op een droge plaats moet bewaren met gaten die goed zijn afgedicht. Geïnfecteerde gebieden op de plant worden snel groter, waardoor weefsel instort; als ze onbehandeld blijven, kan grijze schimmel de hele plant doden.

Schimmel houdt van het donker, dus een geweldige manier om vocht op kamerplanten onder controle te houden, is ervoor te zorgen dat ze veel zonlicht krijgen, en nog belangrijker dat het zonlicht op de grond valt. Schimmelschimmels zijn in een vroeg stadium niet schadelijk voor uw plantengrond, omdat ze ook de groei van uw planten bevorderen. Wanneer schimmel aanwezig is op lage niveaus, onder normale omstandigheden, is de hoeveelheid die in de lucht wordt aangetroffen doorgaans geen gezondheidsprobleem. Zowel zwarte als bruine poederachtige schimmel kan afschuwelijk zijn, dus het kan zijn dat u een professional voor schimmelsanering moet raadplegen voor hulp.

Aan de andere kant kan een saprofytische schimmel ook een teken zijn dat uw plant niet krijgt wat hij nodig heeft op het gebied van zonlicht, luchtcirculatie en vocht.

Leave Message

All fileds with * are required