copyright 2005 - kweekcursus.nl. - all rights reserved

ZADEN

Het kweken met zaden kost veel tijd en energie. En bij zaden zijn er grote verschillen tussen de individuen. Je moet ook eerst de mannelijke wietplanten van de vrouwelijke zien te scheiden en in praktijk blijkt nog wel eens lastig te zijn en dat is de reden waarom kwekers in Nederland amper gebruik maken van wietzaadjes. De laatste jaren worden heel veel gefeminiseerde zaden verkochten gekweekt in Nederland.Gefeminiseerde wietzaadjes bestaat uit alleen vrouwelijke wiet planten. Waardoor de kweker met gerust hart de wietzaden kan laten ontkiemen. Het voordeel van het kweken met zaden is dat het alle genetische kenmerken van de wietplant bezitten, een goede genetische samenstelling is 80% van het werk. En een andere voordeel is ze vaak een behoorlijke stevige stam ontwikkelen, waardoor de kans op hoge rendement groot is. Een gezond wietzaad is glad en hard. Als je kiest om met zaden te gaan kweken moet je ze ontkiemen. In de buitenlucht zorgt de natuur voor alles maar in de kweekruimte zal de kweker voorwaarde moet scheppen. Om te kiemen heeft een wietzaadje de warmte van de zon nodig en de vochtigheid van de regen. Je kunt ontkiemen op twee manieren doen:
Methode 1: Plaats de wietzaden in glas water (mineraalwater) zet het glas in donker en na ongeveer 26 uur gaat het zaadje open en komt een klein wit punt : De wortel. Je haalt het zaadje uit het water en stop ze in een klein potje vochtig aarde.
Methode 2: Stop het wietzaad in pot met vochtige aarde ongeveer 1cm diep en de pot met een plasticfolie afsluiten om warmte te creëren en na ongeveer maximaal 30 uur zat het wortel schieten.
Je kunt het best de pot bij venster(raam) leggen voor licht en warmte.

Hoe onstaat wietzaden?
Als de mannetje wiet plant de vrouwtje wiet plant heeft bestuift (bevrucht) waarna de vrouwelijke plant zaden aanmaakt (overleving).

Wat is een gefeminiseerde wietzaad?
Dat is een vrouwelijke wiet plant (soort embryo) dus geen kans op mannelijke wiet plant .

Hoe ontkiem je wietzaden?
Wietzaadje heeft warmte en water nodig (lenteseizoen).
18 uur belichting en 6 uur donker luchttemperatuur tussen 20°C en 25°C en 20°C voor de wortels.

Hoe lang duurt de ontkieming?
Ongeveer 12 dagen.

Wat zijn de meest voorkomende fouten bij ontkiemen van wietzaden?
Te veel water, de jonge wortels stikken (schimmels) of
koude aarde, kou verhindert een goede ontwikkeling van wortels.
Bemesting, zaden mogen niet worden bevloeid met meststof.
De lichtbron, niet te ver of te dichtbij plaatsen .

Tip:

•Goede en kwaliteits zaden kun je kopen bij zaadhandelaar of online bestellen bij webshop die hierin gespecialiseerd is.


aaaaaaaaaaaaiii