copyright 2005 - kweekcursus.nl. - all rights reserved

WATER

Water zit in de lucht en in het aarde. In de wietplant is het een transportmiddel voor voedingstoffen. Gecombineerd met CO² vormt het de voeding voor de plant. Binnen moet de kweker handmatig de planten begieten. Wietplant heeft veel water en zuurstof nodig. Wietplanten bestaan voor 80% uit water. Buiten in de volle grond beschikt de wietplant vaak over een ruime hoeveelheid aarde. Afhankelijk van de kwaliteit en structuur, helpt de aarde om de hoeveelheid vocht te regelen. Bij de binnenteelt in (kleine) potten is de kans groot dat de wietplant te veel of te weinig water ter beschikking heeft. De risico's binnen in de kweekruimte zijn dan ook een stuk groter en daarom moet het water geven met de nodige kennis en zorg gebeuren. Een tekort of teveel aan water zal betekenen dat de wietplant het minder goed doet. In ernstige geval kan de wietplant zelfs het loodje leggen. Daarom is het belangrijk symptomen snel te herkennen anders worden de problemen eerder groter dan kleiner gemaakt.

Hoe herken je watertekort bij een wietplant?
Bladeren die slap hangen, lichter van kleur worden (geelachtig), ineen schrompelen.

Hoe herken je waterovervloed bij een wietplant?
Als de pot met aarde niet meer droog wordt en de wietplant geen water meer opneemt en er onstaat wortel schade waarbij de wietplant tot stilstand komt in groei of bloei.

Hoeveel water moet je aan een wietplant geven?
Hangt af van de inhoud van de pot waar de wietplant in zit. Bij een pot met een inhoud van 14 liter geef je ongeveer 1,5 liter.

Wanneer geef je water aan een wietplant?
Wanneer de wiet bladeren slap hangen en als de pot aarde droog is en ook van onder in de potten steek je vinger in de gat en kijk of de aarde ook daar droog is. En wietbladeren beetje hangen.

Hoe heb je water in een kweekruimte?
Met een waterslang vul je grote bak of een vat met water. Je mag nooit kraanwater gelijk de wietplanten begieten je zult de wortels beschadigen omdat de water heel koud is.

TIP:

•De wiet planten begiet je met water die ongeveer 22°C is gebruik geen koude water.
aaaaaaaaaaaaiii