copyright 2005 - kweekcursus.nl. - all rights reserved

VERLICHTING

Binnen of buiten: Een goede verlichting is een essentiële voorwaarde voor een goede oogst. In combinatie met zuurstof en water en dankzij de energie geleverd door het licht produceert de wietplant de stof waaruit ze is opgebouwd (koolhydraten). Er zijn drie belangrijke onderdelen voor een goede lichtomstandigheden: Intensiteit, Spectrum en Lichtcyclus.
Intensiteit: De lichtintensiteit bepaalt de groeisnelheid, de hoeveelheid en de kwaliteit van de wiettoppen. Wietplanten zijn zeer gulzig wat licht betreft. Er wordt minstens 30.000 lm/m² (lumen/vierkante meter) aangeraden.
Spectrum: Het spectrum is even belangrijk als het licht. Zonlicht bestaat uit een kleurengamma (golflengten) van blauw tot rood (de kleuren van de regenboog). De kleuren van het spectrum bepalen sommige aspecten van de ontwikkeling van de wietplant. Rood, oranje en blauw, bijvoorbeeld beinvloeden de fotosynthetische en voedingsopname activiteiten. Een blauw spectrum stimuleert de groei, terwijl een rood spectrum nodig is voor de bloei.
Lichtcyclus: De duur van de verlichting mag je niet aan onderhandelen. Een wietplant die moet groeien heeft 18 uur licht nodig en een donkere periode (duisternis) van 6 uur nodig. Om te bloeien heeft 12 uur verlichting en 12 uur duisternis nodig.

Hoe belicht je wietplanten gelijkmatig?
Wietplanten die goed verspreid staan zullen zich optimaal ontwikkelen.

Is verlichting belangrijk voor de wietplanten?
Ja heel belangrijk ! De verlichting speelt een cruciale rol in het kweekproces. Ze zeggen wel LICHT=GEWICHT, we moeten er dus voor zorgen dat het licht een zo kort mogelijke weg aflegt naar de wietplanten.

Hoe krijg de wietplant de juiste verlichting?
Een van de meest gemaakte fouten is dat de wiettoppen te dicht of te ver van de lichtbron worden geplaatst. Als ze er te ver vanaf staan, worden de wietplanten te lang, minder stevig en zijn ze minder productief. Als ze te dicht bij staan, wordt de groei verstoort, verschrompelen en verdrogen de wietplanten.

Hoe belangrijk is de duisternis (donkere periode) voor de wietplant?
Even belangrijk als de verlichting. In de duisternis groeit de wietplant en er mag geen valse licht komen in de kweekruimte tijdens de donkere periode. Anders kunnen de wietplanten stressen en verkrijg je minder rendement.
aaaaaaaaaaaaiii