copyright 2005 - kweekcursus.nl. - all rights reserved

VENTILATIE

Lucht is de moeilijkste onderdeel van de wietteelt. Onderschat dit niet onderdeel niet want het is niet minder belangrijk dan het licht of de bemesting. Temperatuur, vochtigheidsgraad, luchtcirculatie, de hoeveelheid CO² en het neutraliseren van specifieke geuren zijn eveneens belangrijke factoren voor een goede oogst. In de buitenlucht voert de wind continu verse lucht en CO² aan. Omdat de wind door de takken van de wietplanten beweegt, wordt hierdoor de structuur verstevigt. Regen spoelt stof en parasieten van de bladeren. Binnen moet de kweker die luchttechniek kunstmatig creëren. Daarom moet de kweker de gunstige voorwaarden voor een wietplant kennen en die middelen om die omstandigheden te creëren.
De ventilatie bestaat uit drie groepen:
De afzuiging: het buiten de ruimte brengen van warme afgewerkte lucht.
De lucht-circulatie: de luchtbeweging binnen de ruimte.
De lucht-inlaat: het naar binnen brengen van verse CO²-rijke lucht.

Afzuiger
Het vermogen van een afzuiger wordt bepaald door het koolstoffilter, de lengte van de flexibele slang, de verlichting, het uitlaatkanaal en door de inhoud van de ruimte.
De aanschaf van een afzuiger is heel belangrijk in een kweekruimte. Een ondermaatse ventilatie is funest van een niet goed draaiende ruimtes. Een onderschatting van de situatie en het onvoldoende rekening houden met beperkende factoren.
Lucht-circulatie
Zodra de lucht tussen de bladeren van de wietplant stil staat raakt de CO² in deze lucht snel uitgeput waarna de wietplant in ademnood verkeert het gevolg is dat de stofwisseling stopt. Conclusie : de plant stopt overal mee.
Lucht-inlaat
Je kunt een ruim gat maken, waar lucht door naar binnen gezogen kan worden. Als er lucht uit een ruimte wordt weggeblazen, onstaat er een onderdruk (vacuüm), waarna de weggeblazen lucht wordt vervangen door verse lucht, naar binnen gezogen door het gat. Maak dit gat goed licht-dicht!

Welke afzuiging is het meest geschikt voor ruimtes?
Je kunt het best gebruik maken van slakkenhuis in box die zijn beter geschikt voor het grotere werk en minder geluidsoverlast.

Hoe installeer je de afzuigbox?
Die hang je op midden in kamer en in de juiste richting moet het lucht worden weggeblazen en aangesloten op een thermostaat.

Hoe zorg je er voor dat in de ruimte voldoende luchtbeweging is voor je wietplanten?
Het plaatsen van een of meer zwenkventilatoren in de ruimte. Het is voldoende als alle wietplanten lichtjes bewegen nadat de zwenkventilator erlangs heeft geblazen.

Na hoeveel oogsten gaat een zwenkventilator mee?
Na 3 à 4 oogsten begint de zwenkventilator minder goed te functioneren.

Waar maak je een lucht-inlaat in een ruimte?
Meestal boven de deur van de kweekruimte maak je een gat met een labyrint systeem dus lichtdicht en het moet altijd tegenover de afzuiggat geplaatst worden zodat de lucht door de wietplanten circuleert.

TIPS:

•Zorg ervoor dat de afzuiginstallatie geen hinderlijke geluid of vibraties veroorzaakt.

•Let op dat de zwenkventilator niet te dicht bij de wiet planten wordt geplaatst , anders drogen de bladeren uit (waai gaten).

aaaaaaaaaaaaiii