copyright 2005 - kweekcursus.nl. - all rights reserved

SCHIMMEL

Er zijn vele soorten schimmel. Ze hebben met elkaar gemeen, dat ze goed onstaan in vochtige, warme omgeving met stilstaande lucht ! licht speelt ook belangrijk rol in het schimmelproces. Een veel voorkomende schimmel-aandoening is roestzwam die te herkennen aan de gele kringen boven op het wiet blad met op dezelfde plaats bruinrode kringen of plekken. Meeldauw wordt ook door schimmels veroorzaakt. De sporen van deze schimmel worden door de lucht meegevoerd Meeldauw is te herkennen aan de witte grijze of beige pluizige aanslag op het wiet blad en de stengel. Meeldauw kan onder andere toprot veroorzaken. Je kunt het gemakkelijk afvegen en meeldauw gedijt het best in een warm en droog kweekruimte. Grauwe schimmel is een zwakte-parasiet die vooral loert op zwakke en beschadigde wiet planten. Het is herkennen aan grauwbruin schimmelpluis. De eerste stap in de bestrijding van schimmels is het goed luchten van de kweekruimte. Dit doe je om te ontvochtigen en om de in de lucht zwevende sporen af te voeren en laat geen plantenresten in de kweekruimte achter want dat is een voedingsbodem voor de schimmel.

Bestaan er bestrijdingsmiddelen tegen schimmels?
Er bestaan biologische middelen tegen schimmels die op kruidenbasis werken.
Bij een grotere of hardnekkige schimmel zul je wellicht met chemische schimmelverdelgers moeten werken. Wees voorzichtig met dit spul, het is echt giftig!

Hoe herken je toprot?
Toprot kun je herkennen aan de wiet planten die plotseling geel worden van topblaadjes, het bruin worden van de complete wiettoppen. De gele wiet blaadjes zitten nogal los aan de plant en kunnen zonder weerstand worden verwijderd.Toprot komt het meest voor bij het einde van de bloeifase.

Hoe voorkom je toprot bij de wietplanten?
Het Toprot kan in sommige gevallen worden voorkomen door te zorgen voor een lagere luchtvochtigheid tijdens de donkere periode. En als je toprot bij wiet plant constateert is het beste de hele top te verwijderen om te voorkomen dat de hele wiet plant wordt aangetast.

TIP:

•Schimmels kan je het beste voorkomen door de kweekruimte overal goed te ventileren waardoor de luchtvochtigheid ook laag blijft en zwartwit-folie op de muren te bevestigen
.
aaaaaaaaaaaaiii