copyright 2005 - kweekcursus.nl. - all rights reserved

GEZONDHEIDRISICO'S

Op basis van de wetenschappelijke onderzoeken moeten we vast stellen de gezondheidsrisico's van wietgebruik eerder beperkt zijn en voornamelijk te maken hebben met de manier waarop wiet wordt gebruikt (roken of eten). Toch zien we bij een kleine groep parano?a en paniekaanvallen veroorzaken op lange termijn (meer dan 2 jaar) en waarbij de gezondheid en de levenskwaliteit van henzelf of van hun omgeving ernstig wordt geschaad(geheugenverlies, schizofrenie, psychose en afvallen). Voor deze groep moet vroeg de problemen worden herkend en aangepaste hulpverleningsaanbod krijgen om problemen in een zo vroeg mogelijk stadium aan te pakken.

Er is nog nooit iemand overleden aan de gevolgen van een overdosis cannabis. Onderzoeken hebben uitgewezen dat er voorteken van kanker zijn aangetroffen in de longen van cannabis gebruikers, met name die ook sigaretten roken. Volgens marihuana (medische)specialisten zijn er geen gevallen bekend van mensen die longkanker hebben gekregen van het consumeren cannabis zonder tabak zoals wiet in de waterpijp (wiet als medicijn). Soms een jointje roken is veel minder risicovol dan het roken van sigaretten. Een langdurig onderzoek heeft aangetoond dat langdurige blowers meer problemen hebben met hun luchtwegen dan niet rokers. Mensen die lijden aan schizofrenie, ADHD en depressie moet heel voorzichtig zijn met cannabis aangezien het blowen hun klachten kan verergeren.

Het roken of verdampen van wiet is de meest effectieve manier van gebruik. De THC wordt bij roken omgezet in damp en bij afkoeling condenseert die damp tot micro druppeltjes rook , die worden geinhaleerd. De THC komt zo in je bloed terecht, dat van de longen direct naar het hart stroomt en van daaruit via de aders door het hele lichaam wordt gepompt en na enkele seconden na de eerst inhalatie komt de THC tot in de hersenen en worden de cannabino?de receptoren bereikt. Dit snelle werkingsmechanisme stelt ervaren blowers in staat om trek per trek de dosis THC te regelen. Gemiddeld wordt bij roken van wiet ongeveer 20% van de THC opgenomen. Blowen kan verslavend werking veroorzaken.

THC wordt ook wel vrij goed opgenomen via de darmen, maar dit proces is traag en onvoorspelbaar en het grootste deel van het wietproduct wordt snel afgebroken in de lever voordat het in de bloedcirculatie terecht komt. De effecten doen zich later voor dan bij roken en ze zijn onder meer afhankelijk van het feit of de persoon pas gegeten heeft en van de hoeveelheid vet in het opgenomen voedsel. THC deeltjes worden geleidelijk aan uitgestoten via de urine. Het duurt dagen voordat de THC uit je lichaam verdwijnt. THC kun je vaststellen door testproef uit je urine of uit je bloed te nemen. Hoe lang sporen van cannabis gebruik terug te vinden zijn is afhankelijk van je lichaam, de wijze en de omstandigheden van het gebruik, de THC concentratie in de cannabis, dat kan variëren van 3 dagen bij eenmalig gebruik of zeer sporadisch gebruik tot 30 dagen bij dagelijks gebruik. Bij regelmatig gebruik zal de THC soms weken lang in het lichaam blijven.

TIP:

•Wiet en alcohol gaat niet samen je zult misselijk en ziek worden.
aaaaaaaaaaaaiii