copyright 2005 - kweekcursus.nl. - all rights reserved

ELECTRICITEIT

Als je geen kennis hebt van electriciteit kun je beter laten aanleggen door iemand die er wel verstand van heeft. De electrische installatie moet aan de normen voldoen. De regel bij electriciteit is veiligheid de belangrijkste. Het meeste verbruik van electriciteit wordt gebruikt voor verlichting van wiet planten. Gebruik electriciteitsdraden die geschikt zijn voor het vermogen van de lampen.Voor lampen van 400 en 600 W moeten kabels met een doorsnede van 1,5 mm gebruikt worden. In elke huis heb je een kwh meter die stroomverbruik noteert en hoofdschakelaar om de electriciteit in huis af te schakelen. En er zijn meerdere electriciteits groepen in huis.En zijn verschillende methode’s om een electriciteits groepen te beveiligen zoals een aardlekschakelaar, smeltveiligheden en installatie-automaten. Een kweeklamp bedien je door middel van een relais. Een relais dient om grote stromen in of uit te schakelen .

Hoeveel lampen kun je op een electriciteits groep aansluiten?
Hangt af van de vermogen van de lamp bv. als je 600W lampen kun je maar 4 lampen aansluiten op een groep een kleine rekensom P = U x I oftewel
16A (stroom) X 220 V (spanning) = 3520 W (vermogen) en dan gedeeld door 4 lampen van 600 W is 3520 : 600 = 5,8 je kunt geen 5,8 lampen aansluiten dus het wordt 4 omdat je ook buffervermogen moet houden voor piekstromen anders raken je electriciteitsdraden overbelast en gaan verbranden.

Waarvoor dient een installatie-automaat of smeltveiligheid?
Ze dienen allebei om bij overbelasting/kortsluiting de electriciteit veilig af te schakelen.

Heeft een kweekruimte aardverbinding nodig?
Elke veilige kweekruimte waar water naast electriciteit gebruikt wordt moet een aardverbinding hebben.

Wat is de functie van een transformator?
Een transformator is een statische elektrische apparaat die 220 volt wisselspanning uit het stopcontact omgezet wordt naar een juiste gestabiliseerde spanning waardoor je HPS lampen goed functioneren.

TIPS:

•Gebruik geen oude kabels en overbodige verbindingen ze kunnen kortsluiting of brand veroorzaken.

•Gebruik geen hangende of slepende kabels. Je zult eraan haken of struikel je erover, bevestig ze op de muren met klemmen.

•Bij aansluiten van elektrische apparaten de draden goed aansluiten anders krijg je losse contacten en die veroorzaken warmte (brand).

aaaaaaaaaaaaiii